De geschiedenis van Escape Rooms: Hoe het allemaal begon

In een wereld waar entertainment voortdurend evolueert, is er één trend die de afgelopen decennia steeds meer aan populariteit heeft gewonnen: de Escape Room. Een opwindende mix van spanning, teamwork en intellectuele uitdaging heeft de Escape Rooms wereldwijd geliefd gemaakt bij avonturiers van alle leeftijden. Maar hoe is dit fenomeen eigenlijk ontstaan? Laten we teruggaan naar het begin van het verhaal.

De geboorte van de Escape Rooms

Het concept van Escape Rooms vindt zijn oorsprong in Japan, het land dat bekend staat om zijn innovatieve en intrigerende vormen van amusement. In de vroege jaren 2000 werden daar de eerste Escape Rooms, bekend als “Real Escape Games”, gecreëerd door Takao Kato, een visionair die geïnspireerd was door een computerspelletje dat een ware sensatie was. In dit spel werd je opgesloten in een kamer en moest je met behulp van aanwijzingen en het oplossen van puzzels met voorwerpen die je vond, een weg naar buiten zien te vinden. Eenmaal ontsnapt, volgde een nieuwe uitdaging in een andere kamer of een hoger level waar je weer aan de slag moest met puzzels en codes. Dit alles binnen een beperkte tijdslimiet.

Wat is een escape room precies?

Video afspelen

Wereldwijde ontsnapping

Het duurde niet lang voordat het concept van Escape Rooms de grenzen van Japan overschreed en de rest van de wereld veroverde. In 2010 opende de allereerste escape room buiten Japan zijn deuren in Boedapest, Hongarije. Het succes was onmiddellijk merkbaar, met enthousiaste reacties van deelnemers die de uitdaging aan durfden te gaan. Het Nederlandse Escape Room landschap kwam tot leven sinds de opening van de allereerste Escape Room in 2013 in Bunschoten. Eigenaren Eric en Dori waagde de gok om de, nog zeer onbekende attractie, onder de man te brengen. En met succes! Waar wij nuchtere Nederlanders er eerst niets van moesten weten om ons vrijwillig te laten opsluiten, struinen wij nu massaal af naar de meest unieke kamers! Tegenwoordig zijn er dan ook honderden van deze spannende attracties verspreid over het hele land, waardoor Nederland de titel van ‘Land met de meeste Escape Rooms per inwoner’ heeft verdiend.

Van kelder naar kosmos

Deze populariteit heeft geleid tot een bloeiende industrie waarin steeds meer aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van originele puzzels, verbluffende decors en meeslepende verhaallijnen. Steeds meer creatieve geesten over de hele wereld ontwikkelen hun eigen interpretaties van het concept. Van thematische kamers geïnspireerd door popcultuur en geschiedenis tot high-tech avonturen met geavanceerde technologie. Waar de Escape Rooms in het begin veel op elkaar leken en er veelal een donkere kelder met rommel werd nagebootst, zijn ze erg gevarieerd en veelzijdig geworden, waardoor spelers een breed scala aan ervaringen kunnen beleven.

Voorbeeld van een atribuut in de escape room

Jouw journey

Ben jij inmiddels een ervaren ontsnapper of heb jij de nog geen stap durven te zetten in één van de vele Escape Rooms in Nederland? Ervaar zelf de spanning en sensatie van een
Escape Room in Limburg bij Mystery House.
Be prepared to get addicted!

Ervaar zelf de spanning bij Mystery House!

Moeilijkheid

The Lost Flight is gebaseerd op het verhaal van de eerste vrouwelijke ontdekkingsreizigster Amelia Earhart, die in de jaren ’30 furore maakte als de eerste vrouwelijke pilote die solo de Atlantische Ocean overvloog.

2-6 personen

Moeilijkheid

De Zodiac Killer is de codenaam van een vermoedelijk jarenlang actieve seriemoordenaar uit de jaren ’70.
Vermoedelijk, want tot op de dag van vandaag is de identiteit van de Zodiac Killer nog steeds onbekend..

2-6 personen

Moeilijkheid

Nellie Bly is het pseudoniem van de grensverleggende Amerikaanse journaliste Elizabeth Jane Cochrane. Als schrijfster nam Bly het op voor vrouwelijke arbeiders, maar werd onder druk verdrongen naar de ‘vrouwenpagina’s’.

2-6 personen

Moeilijkheid

In de ‘Master Mind’ kamer waan je je in het bezette Valkenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bioscoop is een bolwerk van Nazi’s. Als verzetsstrijder ben je opgepakt en word je vastgezet in het entree loket.

1-2 personen

Moeilijkheid

Pieters geheim is een outdoor stadsspel gebaseerd op het verleden van de Bokkenrijders. Een roversbende die vroeger actief was in o.a. Valkenburg. Deze outdoor escaperoom is geschikt vanaf 12 jaar.

3-14 personen
nl_NL